Moció per a recordar les víctimes del bombardeig de l’any 1937 a Lleida

L’Associació d’Agitació Cultural de Ponent «la Baula» presenta al Ple de la Paeria de Lleida del mes de juny de 2018 una moció per a recordar les víctimes del bombardeig de l’any 1937 a Lleida.

Aquesta moció demana que l’Ajuntament de Lleida:

a) el dia 2 de novembre, a l’hora del bombardeig sobre la ciutat de Lleida, es facin sonar les sirenes dels edificis oficials durant 3 minuts

b) es duguin a terme les gestions oportunes perquè també es facin repicar les campanes de la ciutat

c) conjuntament amb el repic de campanes i el so de les sirenes, es faci una aturada de l’activitat a totes les institucions de la ciutat

d) tot el que es detalla en els acords 1r, 2n i 3r es converteixi en un acte d’homenatge i de record a les víctimes del bombardeig de Lleida i que es dugui a terme anualment

e) traslladi aquests acords als òrgans corresponents de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i la Subdelegació del Govern de l’Estat

La moció sencera es troba a http://ateneulabaula.cat/wp-content/uploads/2018/06/Moció_baula_bombardeig.pdf

Aquest formulari podeu compartir-lo directament amb els vostres contactes amb l’enllaç https://goo.gl/forms/YTW6hm92BfXv36FF2 i la versió original de la moció podeu descarregar-la de l’enllaç http://ateneulabaula.cat/wp-content/uploads/2018/06/Moció_baula_bombardeig.pdf

Gràcies per la vostra col·laboració.


El text de la moció és el següent:

MOCIÓ PER A RECORDAR LES VÍCTIMES DEL BOMBARDEIG DE L’ANY 1937 A LLEIDA

La tarda del 2 de novembre del 1937, en el marc de la Guerra Civil, la ciutat de Lleida va patir un bombardeig perpetrat per 9 avions italians. Un bombardeig que, juntament amb els de de Guernika, Durango i Granollers, va ser un dels més mortífers de la Guerra Civil. En tots aquests bombardejos, l’objectiu prioritari era causar el màxim possible de baixes entre la població civil.

En el cas de Lleida, el total de víctimes va ser al voltant de 250 morts i 750 ferits (La guerra civil mes a mes. Volum 19: La Iglesia frente a la Guerra – novembre, 1937. Diversos autors), tot i que el nombre concret encara és desconegut. El bombardeig va a afectar el casc urbà de la ciutat, especialment els voltants del Pont Vell, el Carrer Major, el Mercat de Sant Lluís, la seu del Banc d’Espanya i, especialment, el Liceu Escolar.

El 2017, respecte del bombardeig a la seva població, l’alcalde de Gernika deia “se prohibió hablar [del bombardeo] y, de este modo, se nos impidió tener memoria histórica durante cuatro largas décadas en Gernika”. Per això, cada any la sirena sona durant quatre minuts, als quals s’hi afegeix el repicar de les campanes per a recordar el moment en què es va produir el bombardeig sobre la ciutat.

Diverses ciutats com Sabadell també duen a terme aquest tipus de reconeixement, que suposen una eina molt significativa de sensibilització ciutadana i recuperació de la memòria històrica, que tenen la finalitat que la ciutadania conegui els fets succeïts perquè mai més es tornin a repetir.

Per tot això, proposem l’adopció dels següents

ACORDS:

Primer.- Que el dia 2 de novembre, a l’hora del bombardeig sobre la ciutat de Lleida, es facin sonar les sirenes dels edificis oficials durant 3 minuts.

Segon.- Que es duguin a terme les gestions oportunes perquè també es facin repicar les campanes de la ciutat.

Tercer.- Que, conjuntament amb el repic de campanes i el so de les sirenes, es faci una aturada de l’activitat a totes les institucions de la ciutat.

Quart.- Que tot el que es detalla en els acords 1r, 2n i 3r es converteixi en un acte d’homenatge i de record a les víctimes del bombardeig de Lleida i que es dugui a terme anualment.

Cinquè.- Traslladar aquests acords als òrgans corresponents de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i la Subdelegació del Govern de l’Estat.

Ateneu Cooperatiu la Baula,

Associació d’Agitació Cultural de Ponent

Lleida, 4 de juny de 2018

SR. PAER EN CAP DE L’AJUNTAMENT DE LLEIDA